Cele mai bune remedii naturiste pentru arsuri solare

Cele mai bune remedii naturiste pentru arsuri solare

Arsurile solare sunt o problemă comună în perioadele de expunere excesivă la soare și pot provoca disconfort și iritații pielii. În timp ce există o varietate de produse comerciale disponibile pentru tratarea arsurilor solare, multe persoane preferă să apeleze la remedii naturiste pentru a calma și vindeca pielea afectată. 

În acest articol, ne propunem să explorăm cele mai bune remedii naturiste pentru arsuri solare, bazate pe proprietățile lor calmante, hidratante și vindecătoare.

15 remedii naturiste pentru arsuri solare

15 remedii naturiste pentru arsuri solare

Sursa foto

 1. Aloe vera: Aloe vera este recunoscută pentru proprietățile sale calmante și de vindecare a pielii, fiind un remediu eficient pentru arsurile solare. Gelul de aloe vera poate fi aplicat direct pe piele pentru a calma iritația, reducând inflamația și promovând vindecarea rapidă a pielii afectate. De asemenea, aloe vera are capacitatea de a hidrata profund pielea, ajutând la menținerea unui nivel optim de umiditate.
 2. Ceaiul de mușețel: Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, fiind util în tratarea arsurilor solare. Poți prepara o infuzie concentrată de mușețel și să o aplici pe piele folosind o compresă sau un tampon de vată. Acest ceai poate ajuta la reducerea inflamației și a senzației de arsură, contribuind la calmarea și vindecarea pielii afectate de expunerea excesivă la soare.
 3. Uleiul de cocos: Uleiul de cocos este bogat în acizi grași și substanțe nutritive esențiale pentru piele, fiind un remediu eficient pentru arsurile solare. Poți aplica ulei de cocos extra virgin direct pe pielea afectată pentru a hidrata și calma senzația de arsură și iritație. De asemenea, uleiul de cocos formează un strat protector pe piele, reducând pierderea de umiditate și protejând împotriva infecțiilor.
 4. Vitamina E: Vitamina E este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și regenerative, fiind utilă în vindecarea pielii afectate de arsurile solare. Poți aplica ulei de vitamina E direct pe piele sau poți utiliza capsule de vitamina E deschise pentru a aplica conținutul pe zonele afectate. Această vitamină ajută la repararea țesuturilor pielii și la reducerea inflamației, accelerând procesul de vindecare.
 5. Ceaiul verde: Ceaiul verde conține antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației și a iritației pielii în cazul arsurilor solare. Poți prepara o infuzie concentrată de ceai verde și să o aplici pe piele folosind o compresă sau un tampon de vată. Acest ceai poate ajuta la calmarea senzației de arsură și la promovarea vindecării rapide a pielii.
 1. Oțetul de mere: Oțetul de mere are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, fiind un alt remediu natural eficient pentru arsurile solare. Poți dilua oțetul de mere cu apă într-un raport de 1:1 și să aplici soluția rezultată pe piele folosind o compresă sau un tampon de vată. Oțetul de mere poate ajuta la reducerea inflamației și a senzației de arsură, calmand și vindecând pielea afectată.
 2. Laptele rece: Laptele rece poate oferi un efect calmant și decongestionant pielii afectate de arsuri solare. Poți înmuia o cârpă curată în lapte rece și să o aplici pe pielea afectată pentru a reduce inflamația și senzația de arsură. Laptele conține proteine care pot ajuta la refacerea țesuturilor pielii și la accelerarea procesului de vindecare.
 3. Gelul de mentă: Mentolul din mentă are proprietăți răcoritoare și anestezice, fiind util în calmarea senzației de arsură și disconfort asociate arsurilor solare. Poți aplica gel de mentă pe pielea afectată pentru a obține un efect răcoritor și de ameliorare a iritației. De asemenea, menta are și proprietăți antibacteriene, ajutând la prevenirea infecțiilor pielii.
 4. Infuzia de coajă de cartof: Coaja de cartof conține substanțe antiinflamatoare și emoliente care pot ajuta la calmarea și hidratarea pielii afectate de arsuri solare. Poți fierbe coaja de cartof în apă și să aplici infuzia rezultată pe piele folosind o compresă sau un tampon de vată. Această infuzie poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului, facilitând procesul de vindecare a pielii.
 5. Gălbenuș de ou: Gălbenușul de ou conține substanțe nutritive esențiale pentru refacerea pielii, cum ar fi proteinele și acizii grași. Poți amesteca gălbenușul de ou cu puțin ulei de cocos și să aplici pasta rezultată pe pielea afectată de arsuri solare. Acest tratament poate ajuta la hidratarea și hrănirea pielii, contribuind la vindecarea mai rapidă a arsurilor solare.
Details of a woman's sunburn skin from the beach sun

Sursa foto

 1. Uleiul de lavandă: Uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante, fiind util în tratarea arsurilor solare. Poți dilua uleiul de lavandă într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de cocos, și să aplici amestecul rezultat pe pielea afectată. Lavanda poate ajuta la calmarea senzației de arsură și la reducerea inflamației, contribuind la vindecarea rapidă a pielii.
 2. Gelul de căldură aloe vera: Aloe vera este adesea combinată cu alte ingrediente pentru a obține un gel de răcorire și calmare pentru arsurile solare. Poți utiliza geluri de aloe vera care conțin, de asemenea, mentol, extract de mentă sau alte ingrediente răcoritoare. Aceste geluri pot oferi un efect răcoritor și de ameliorare a senzației de arsură, contribuind la confortul pielii afectate.
 3. Comprese cu apă rece: Apa rece poate ajuta la răcirea și calmarea pielii afectate de arsuri solare. Poți înmuia un prosop curat sau un material textil în apă rece și să aplici comprese pe zonele afectate de arsuri. Compresele cu apă rece pot reduce senzația de arsură și inflamația, oferind un confort imediat pielii afectate.
 4. Uleiul de măsline: Uleiul de măsline este bogat în acizi grași și antioxidanți, fiind util în hidratarea și vindecarea pielii afectate de arsuri solare. Poți aplica ulei de măsline direct pe pielea afectată și să masezi ușor pentru a favoriza absorbția. Uleiul de măsline ajută la refacerea barierei naturale a pielii și la reducerea inflamației, contribuind la vindecarea arsurilor solare.
 5. Gălbenuș de ou și miere: Amestecul de gălbenuș de ou și miere poate fi folosit ca o mască hidratantă și calmantă pentru pielea afectată de arsuri solare. Poți amesteca un gălbenuș de ou cu o linguriță de miere și să aplici pasta rezultată pe piele. Acest amestec poate ajuta la hidratarea și hrănirea pielii, reducând senzația de arsură și disconfort.

În concluzie, aceste 15 remedii naturiste pentru arsurile solare oferă opțiuni eficiente și sigure pentru a calma, hidrata și vindeca pielea afectată de expunerea excesivă la soare. De la plantele medicinale precum aloe vera și mușețel, până la uleiuri naturale și alimente obișnuite precum mierea și ouăle, există o varietate de opțiuni disponibile pentru tratarea arsurilor solare într-un mod natural și blând.